Modern hayat yoruyor

Kıymetli okuyucularımız, geçen hafta genel hatlarıyla tanımaya çalıştığımız özellikle boyun, sırt, omuz ve bel bölgeleri başta olmak üzere uzun süreli ağrılar ve yorgunluk hali olan “Fibromiyalji Sendromu” rahatsızlığına bugün de devam ediyoruz… Bu hastalığını en sık görülen belirtisi olan yorgunluğun başlıca sebepleri şöyle sıralanabilir: > Modern hayat tarzı ve şartlarının …

Devamını oku

Hayat kolaylaştı hastalık çoğaldı

Özlem Yılmaz / İSTANBUL Babam 74 yaşında, 1.67 boyunda ve 100 kg ağırlığında. 25 yıllık şeker hastası, son 8 senedir günde 4 defa insülin kullanmakta. Ayrıca perhiz yapmadığı için 3 aylık şeker ortalaması olan HbA1C’si 14-16 arası değişmekte. Son aylarda ayaklarında ve göz kapaklarında şişme, aşırı halsizlik çekmekte ve yürümekte …

Devamını oku

İkramları tadımlık alın!

Sevgili okuyucularımız, tam bir aydır Yüce Rabbimizin emri olan oruçlarımızı sıcak yaz günlerine rağmen beslenmemize dikkat ederek huzur içinde tuttuk. Şimdi hakkımız olan bayramı doya doya yaşama zamanı. Ancak sakın bu bayram “mide bayramı” olmasın! Daha doğrusu bir aydır belli bir düzene alışan bünyemizi yavaş yavaş ramazan öncesine döndürmeliyiz. Bundan …

Devamını oku

Sodayı abartmayın!

Kıymetli okuyucularımız, “hipertansiyon tedavisi”ni bu hafta tavsiye ve ilaçla noktalıyoruz… Öncelikle hipertansiyona yol açan sebep araştırılıp ortadan kaldırılmalı. Kan basıncı yüksekliğinde birçok mekanizmanın rolü olduğundan kişiye özgü tedavi yapılmalıdır. Bu arada, toplumumuzda sık yapılan bir yanlışlığı da hatırlatmakta fayda var. Yemek sonrası sindirimi hızlandırsın diye her gün soda içmek bilinenin …

Devamını oku

Tansiyondan korkmayın

SORU:?Yaşım 78, boyum 1.70, kilom 97. Yaklaşık 15 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. İki senedir de kan şekerim 120-135 arası değişmekte. İki ilaca rağmen tansiyonum 180/110’dan aşağı düşmüyor. Doktorum benden kilo vermemi, tuzsuz diyete azami dikkat etmemi, bazı tetkikler yaptırmamı istedi. İlaca rağmen niye tansiyonum normale inmiyor, ramazan ayında tedavimi nasıl …

Devamını oku

Karpuzla vedalaşın!

Soru Kilom 90, boyum 1.88, yaşım 51, üç yıldır insülin kullanan şeker hastasıyım. Kan şekerim sabahları 90-140, akşamları da 110-160 arası seyretmekte ve HbA1C de 7.83.  Oruçlu iken sabah kan şekerim 340-400, öğlen 150-200, saat 18 civarında ise 70-90 arası değişiyor. İftarda 25 ünite insülin yapıyorum, bu yetiyor. Sağlıklı bir …

Devamını oku