Yaldızlı necaset

Sual: Haramlar neden tatlı geliyor da, ibadetler güç geliyor?CEVAPHaramlar herkese tatlı gelmez. Ancak nefsinin esiri olan günahkârlara tatlı gelir. Haramlar necaset gibidir, fakat üstleri yaldızlanmış, cilalanmış, cazip ve tatlı hale getirilmiştir. Bunların içinin, necaset ve zehir olduğunu bilen, görünüşe aldanmaz. Bazı meyveler var, dışı, kabuğu yani görünüşü çok güzel, ama…

Devamını oku

Günaha iyi denmez

Sual: (Günah işlemek kötü değildir, kötü olsaydı, sahabeden, evliyadan günah işleyenler çıkmazdı. Kötü olan, günah işlemek değil, günahta ısrar etmek ve işlediği günahın arkasına tevbe etmemektir) demek doğru mudur?CEVAPGünahı kim işlerse işlesin günah işlemek kötüdür. Günah, Allahü teâlâya isyan etmek demektir. Tevbe etmemek, ısrar etmek ise daha büyük günahtır. Tevbe…

Devamını oku

Günahkârın ibadetleri

Sual: Müslüman olarak ölenlerin sevablarıyla günahları tartılıp, sevab kefesi ağır gelenler doğrudan cennete gireceğine göre, şimdi günah işlesek mesela açık gezsek, içki içsek de, sonra bu günahları telafi edecek kadar hayır hasenat yapsak, çeşme yaptırsak, fakir giydirsek ve daha başka sevablar kazansak, cehenneme girmekten kurtulur muyuz? CEVAP Evet, sevab işlemekle…

Devamını oku

Unutmak özürdür

Sual: Unutmak nerelerde özür, nerelerde özür değildir?CEVAPBirkaç örnek verelim:1- Namaz kılarken farzı unutmak özür olmaz, namazı yeniden kılmak gerekir. 2- Namazda sünneti unutmak özür olur; namaz tamam olur. 3- Namazda vacibi unutmak da özür olur; ama secde-i sehv ile tamamlanmış olur. 4- Namazda secde-i sehvi unutmak da özürdür. Unutulunca namaz…

Devamını oku

Zaruret ve haram

Sual: (Herhangi bir şey almak için zaruret varsa, bankadan faizle kredi çekmek caiz olur) deniyor. Hâlbuki faizle kredi çekmek de haramdır. Haram işlememek için, bir başka haramı işlemek nasıl caiz olur?CEVAPBu kıyas, dinimize aykırıdır. Bir şey zaruret mi, değil mi, o ayrı şeydir. Eğer zaruretse, zarureti giderecek kadar işlenen haram…

Devamını oku

Günah işlemekle ilgili çeşitli sorular

Sual: Bir Alman genci bana, “Şu günahı işlersen müslüman olacağım” dedi. Ben de bir danışayım dedim. Birine sordum. “Bir insanın hidayetine sebep olmak, dünyadaki her şeyden kıymetlidir. Günahı işle tevbe edersin!” dedi. Ben ise daha önceki yazılarınızdan bunun caiz olmayacağını anlıyorum. Günah işleyerek ibadet edilmeyeceğini yazmıştınız. Kâfirin müslüman olması için…

Devamını oku