Vesvese edince

Sual: Çok vesveseliyim, abdestte, gusülde namazda niyet ettiğimi unutuyorum, bunları niyetsiz yapsam sahih olur mu? Kuru yer kaldı zannederek defalarca orayı yıkıyorum. Az bir kuru yer kalsa abdestim ve guslüm sahih olur mu? Abdestim bozuldu mu acaba diye çok vesvese ediyorum, abdestsiz namaz sahih olur mu? Elbiseme necaset bulaştı sanıyorum.…

Devamını oku

Kalb dönektir

Sual: İnsan çok sevdiği birinden, basit bir şey yüzünden nefret edebiliyor veya nefret ettiğini sevebiliyor. Bazen kalbim sakin oluyor, bazen vesveseler, düşünceler beni rahatsız ediyor. Neden böyle oluyor?CEVAPKalbe ruh, gönül de denir. Kalb, kelime olarak, bir hâlden bir hâle değişme, dönme gibi anlamlara gelir. Bir Müslüman da, çeşitli vesveselere, günahlara…

Devamını oku

Namazdan sonraki vesvese

Sual: İnsanın kalbine şeytandan gelen “acaba abdestim var mı? yoksa ve ben ya var diye hatırlıyorsam” gibi vesveseler geldiğinde ne yapmalı?CEVAPHem (şeytandan gelen) diyorsunuz hem de ne yapmalı diye soruyorsunuz. Elbette bu vesveselere önem vermemeli. Abdest aldığınızı hatırlıyorsanız mesele yok. Abdestim var kabul edilir. Sual: Namazda bazen üçüncü mü dördüncü…

Devamını oku

İblisin meleklere sorduğu sualler

Sual: İblisin meleklere sorduğu sualler nelerdir?CEVAPŞeytanın, meleklere sorduğu sualleri, Abdülgani Nablusi hazretleri bildirmiştir. şeytan dedi ki:Kulun ibadetinin Allah’a hiç faydası olmadığı gibi, isyanının da hiçbir zararı yoktur. Allah, neden emrinin yapılmasını, nehyinden kaçılmasını isteyerek kullarını mükellef tutmuştur?CEVAPİmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: (İnsanlara, ibadetler faydalı, haramlar da zararlıdır. Allahü teâlâ hiçbir…

Devamını oku

Şeytanın hileleri ve itirafları

İbni Abbas hazretleri anlatır:Resulullah ile beraber iken birisi izin isteyip içeri girmek istedi.Resulullah (O İblistir) dedi. Hazret-i Ömer, (Ya Resulallah izin verin onu öldüreyim) dedi. (Ya Ömer , biliyorsun ki; ona belli bir vakte kadar mühlet verilmiştir. Kapıyı açın gelsin) buyurdu. Şeytan, içeri girince (Ben buraya mecburen geldim. Allah gönderdi…

Devamını oku

Şeytanın saldırı yolları

Sual: Şeytan daha çok hangi yolla insanı kandırmaya çalışır?CEVAPŞeytan çeşitli yollarla vesvese vermeye çalışır. Hikmet ehli bir zat diyor ki: Şeytanın, bilhassa şu on yolla vesvese verdiğini görüp, ona göre tedbir aldım:1- Tul-i emel [uzun emel]Zevk ve safa sürmek için çok yaşamayı istemektir. Nerede, ne zaman öleceğimi bilmiyorum. Aniden de…

Devamını oku