Şeytanın hileleri ve itirafları

İbni Abbas hazretleri anlatır:Resulullah ile beraber iken birisi izin isteyip içeri girmek istedi.Resulullah (O İblistir) dedi. Hazret-i Ömer, (Ya Resulallah izin verin onu öldüreyim) dedi. (Ya Ömer , biliyorsun ki; ona belli bir vakte kadar mühlet verilmiştir. Kapıyı açın gelsin) buyurdu. Şeytan, içeri girince (Ben buraya mecburen geldim. Allah gönderdi…

Devamını oku

Şeytanın saldırı yolları

Sual: Şeytan daha çok hangi yolla insanı kandırmaya çalışır?CEVAPŞeytan çeşitli yollarla vesvese vermeye çalışır. Hikmet ehli bir zat diyor ki: Şeytanın, bilhassa şu on yolla vesvese verdiğini görüp, ona göre tedbir aldım:1- Tul-i emel [uzun emel]Zevk ve safa sürmek için çok yaşamayı istemektir. Nerede, ne zaman öleceğimi bilmiyorum. Aniden de…

Devamını oku

İman ve vesvese

Sual: Ahiret var mı, Allah’ı kim yarattı gibi vesveseler içimi kemiriyor. Küfre mi giriyorum? Bundan kurtulmanın yolu var mıdır?CEVAPİmam-ı Gazali hazretleri buyurdu ki: Her insana musallat olan en az bir şeytan vardır. Şeytanın vereceği vesveselerden korunmaya çalışmalı! Bir hadis-i şerif meali şöyledir:(Kanın damarlarda dolaştığı gibi, şeytan da, insanın vücudunda dolaşır.…

Devamını oku

Şeytanla bir âlimin münazarası

Sual: Şeytan hangi yolla insana vesvese verir?CEVAPAşağıdaki konuşmada şeytanın verdiği vesveseler hakkında yeterli bilgi verilmektedir. Şeytan, âlim bir zat olan Salih efendiye der ki:– Salih efendi, ne kadar çok ibadet ediyorsun? Sanki Allah’ın ibadete ihtiyacı mı var?– Evet, Allahü teâlâ, her ihtiyaçtan münezzehtir. Hiç kimsenin ibadetine ihtiyacı yoktur. Ancak bizim…

Devamını oku

Kötü düşünceler nereden geliyor

Sual: Kalbimize çeşitli düşünceler geliyor. Bunlar nereden geliyor? Hangisinin iyi, hangisinin kötü olduğunu nasıl bileceğiz? CEVAP İnsanın kalbine, melekten, şeytandan ve kendi nefsinden de çeşitli düşünceler gelir. Melekten gelene ilham, şeytandan gelene vesvese, nefsten gelene ise hevâ denir. Bunların birbirinden farkı nasıl bilinir? Hadis-i şerifte, (Melekten gelen ilham, İslamiyet’e uygun…

Devamını oku

Vesvese kötü bir hastalıktır

Sual: Abdestte, namazda, temizlikte ve niyette vesvese eden, bunlardan nasıl kurtulur?CEVAP Vesvese, şeytanın verdiği zararlı olan şüphedir. Vesvese etmek günahtır. Günah işlememek için vesveseye hiç itibar etmemelidir. İki hadis-i şerif meali:(Vesvese şeytandandır. Abdest alırken, guslederken ve necaset temizlerken, şeytanın vesvesesinden sakının.) [Tirmizi](Bir zaman gelecek, insanlar temizlikte fazla titiz hareket edecek,…

Devamını oku